14. huhtikuuta 2011

down to three smooths again

  We finally got the raport from the dog trainer about Ville's little unofficial mental test from last Saturday, so I'll copypaste it and write something about it only in Finnish for starters. A bit more English and link to today's photo gallery below the Finnish part of this entry.

  Suomen kielellä näin vaihteen vuoksi. Käytiin siis viime lauantaina eräässä pääkaupunkilaisessa koirakoulussa vähän juttelemassa Villen menneisyydestä ja sen nykytilanteesta, jossa tekivät sille pienen epävirallisen luonnetestin ja josta lupasivat raportin myöhemmin, joka olisi nyt sitten tässä alla kopioituna mailista kaikille luettavaksi. Olin ohjaamassa Villeä koko käynnin ajan, joten lukeudun kirjoitetussa tiivistelmässä/raportissa Villen omistajaksi (onhan se tavallaan kuin oma, ollut meillä jo niin pitkään). Pidemmittä puheitta, tässä koirakoulussa olleen testintekijän kirjoittama tiivistelmä lauantain tapahtumista:

"Ville kävi omistajansa kanssa la 09.04.2011 neuvolatunnilla, jossa koiran kanssa tehtiin ensiksi pieni lenkki, jonka aikana nähtiin kuinka koira käyttäytyy omistajansa kanssa ja kuinka se suhtautui vastaan tuleviin koiriin, ihmisiin jne. Ville käyttäytyi aivan kuten normaali koira. Ohitustilanteissa ei ilmennyt epävarmuutta ym. Kun kättelin omistajaa, niin Ville oli hieman epävarma, mutta hetken päästä tuli minua kuitenkin haistelemaan. Lenkin jälkeen teimme pienimuotoisen luonnetestin, jossa kävi ilmi, että Ville on kovahko koira ja sillä on hyvä hermorakenne ja se näin ollen palautui testin kaikista osioita hyvin.

Testin ensimmäisessä osiossa testinä oli "pikkunukke" (pieni uhka), johon Ville reagoi hieman epävarmasti eli hieman pakitti ja nosteli selkäkarvojaan, mutta katsoi kuitenkin omistajaa ja tuli om. pyynnöstä haistelemaan samaa kohtaa, jonka om. koiralle osoitti eli luotti omistajaansa.
Testin toisessa osiossa oli "isonukke", joka kuvasti aikuista uhkaa ja siinä Ville oli selkeästi epävarmempi ja veti hännän koipien väliin, mutta palautui ja tuli haistelemaan samaa kohtaa, jonka om. osoitti koiralle.
Viimeiseksi tein "kolinapurkkitestin" eli siinä nähdään kuinka koira reagoi kovaan ääneen ja kuinka siitä palautuu. Ville on ääniherkkä, mutta palautui testistä hyvin.

Yhteenvetona testistä tulee selkeästi ilmi, että koiraa on pahoinpidelty ja sille on siitä jäänyt trauma, jonka johdosta koira käyttäytyy epävarmasti.

Villelle annettiin mukaan tippakuuri, jonka avulla yritetään hoitaa traumaa ja tarvittaessa kuuria voidaan jatkaa. Ville on vaihtanut kotia jo niin usein, että en enää suosittele tämän jälkeen kodin vaihtoa. Tulevan omistajan tulee olla johdonmukainen ja suosittelen lukemaan Pertti Vilanderin koirankorjauskirjan, jossa puhutaan laumahierarkiasta ja kuinka ihmisen tulisi käyttäytyä koiran kanssa. Villeä ei tule rauhoitella tilanteissa, joissa se on epävarma eikä pakottaa tutustumaan ihmisiin jos se ei sitä omatahtoisesti halua.
Toivotan Villelle ja uudelle omistajalle hyvää jatkoa ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä, jotta Villellä olisi parempi loppuelämä."

Että sellaista. Itse en kyllä ihan täysin ole Vilanderin laumahierarkia-opin kannalla, jota ko. koirakoulu tukee, mutta kohtuu asiallista tekstiä. Vähän ehkä osviittaa mahdollisille kotiehdokkaille (joita tällä hetkellä on yhäkin se yksi lupaava).
Pieni nukke oli käytännössä virallisen luonnetestin kelkka, joskin vetomatka lyhyempi. Iso nukke oli kuin lt:n puolustus (omistajan kanssa), joskin tässä ei kirjaimellisen hyökkäävä vaan ainoastaan uhkaavasti lähestyvä. Kolinapurkki heitettiin maahan normaalin kävelyn yhteydessä koiran aavistamatta minkään asian tapahtumista. Ville reagoi jokaiseen väistäen, mutta haisteli jokaista uutuutta kohtuu nopeasti.

15.08.2011 kirjoitettu lisämaininta:
Testin tehneen ja raportin antaneen henkilön (+koirakoulun) nimi poistettu pyynnöstä.
Toivon, ettei raportin itsensä pitäminen blogissa tuota suurempaa haittaa, sekin on poistettavissa.
Pahoitteluni jos sanamuotoni tässä blogissa tuottivat/tuottavat mielipahaa, puhun vain omien mielipiteitteni kautta eikä kaikesta voi olla aina täysin samaa mieltä. En teilaa tätä koirakoulua heidän tavoistaan tai metodeistaan missään nimessä - on kunnioitettavaa, että on olemassa aktiivisia koirakoulukeskuksia auttamaan omistajia koiriensa kanssa.

  So.. other than that, we were at beach today with the whole pack since people won't be going there yet (still snow on the ground and too cold weather). Found a small corner without snow and stayed there for almost two hours, I had a camera with me so I took some photos. After that we got back inside and chilled for an hour till Riikka-Liisa called that they're coming back home. I took all the dogs with me again and headed to walk to their place. Tuike seemed really happy to meet her owners again after a week and a half staying with me. We walked together with their 3 Roughs and my 3 Smooths (girls+Ville) for a while before they went to get some rest after their trip. Myself I returned home with my pack.
Check today's photo gallery: Tuike, Ville, Veila and Titja

Finally edited these photos aswell, from the 1st day of this month. The very last walk that I had with Nadja. Kinda hurts to watch into those eyes again and again, browsing through the photos.. Forever friend.

Tuike, female Rough Collie who stayed with us for a week and half.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti