12. tammikuuta 2014

Lahti RN



Handlaamiset eivät tänään menneet ihan suunnitellusti, kun nahkatuomari oli ainakin tunnin myöhässä hitaan arvostelutapansa takia. En ehtinyt viemään Fiinaa (Wishping Nona Maiden) kehään sen mennessä Veilan kanssa täysin päällekkäin, sen sijaan sovin vasta näyttelypaikalla vieväni Ziggyn. Fiina sai kuitenkin hyvän tuloksen Tean kanssa Jangerin kehästä ollen ERI4, en mäkään ihan suotta kannustanut viemään sitä Jangerille - huomioi kyllä virheet, mutta antaa kyllä myös näkyä jos koirasta tykkää muuten.  :)

Kehäily alkoi omalta osaltani Robin kanssa. Jo ennen kehää kokeillessani se tuntui hyvin rauhattomalta ja etsi omistajiaan eikä ollut kovin kiinnostunut nameista. Kokoomakehä meni kuitenkin hyvin ja ajattelin, että ehkä se oli rauhoittunut odotellessaan kehän alkua.. vaan ei. Yksilöarvosteluun mennessämme Robi oli sitä mieltä, että se poistuu kehästä omistajiensa luokse ja koko esiintyminen meni päin härän pyllyä. Aina ei voi onnistua. Robi sai EH:n, joka tuntui olevan muutenkin "päivän sana" tältä tuomarilta, ja sijoittui juniori-luokan kolmanneksi.

Essi delegoi Robin kehän jälkeen Ziggyn esittämisen mulle jouduttuaan itse saman omistajan toisen koiran kanssa viereiseen kehään samaan aikaan. Helppo koira esittää ja vaikka se onkin rauhallisempi kuin veljensä Samu, jota olen kuskannut kehiin aiemmin, löysin veljeksistä paljon samaa hihnan päässä. En ollut varma miten Ziggyä on aiemmin esitetty joten improvisoin sille vapaaesityksen, kauniisti se antoi asetellakin muttei ottanut haluamaani kaulan ryhtiä mikäli pidin siitä kiinni. Tulos myös EH3.

Pieni hengähdystauko itselleni ennen Veilan kehää. Uskon oikeasti, että Veilan kehäesiintymisestä on tullut nahkakehän laidalla jo jonkinlainen vitsaus. Pienen pieni narttu, joka kehä toisensa jälkeen tekee kehässä suunnilleen voltteja. Meille naureskeltiin kehän laidalla eikä tuomarikaan voinut olla hymyilemättä, vaikka muuten tuntui ettei se paljoa hyvää koirasta löytänytkään. Jo hampaiden tarkastuksessa ottaessani tapani mukaan koiraa reippaasti niskavilloista kiinni (en taaskaan muistanut mennä kehään ilman namia niin sen ei tarvitsisi tässä peruutella..) tuomari totesi, että on ihan kiva nähdä temperamenttisiakin yksilöitä ja lisäsi, että sellaisen hallitseminen voi olla välillä hankalaa. Ei mulla hirveästi lisättävää tähän toteamukseen ollut. Liikkeessä mentiin normaalisti eestaas ja ympäri, sit samat uudestaan pyynnöstä "hitaammin" - sanoin et voin kokeilla. Tuomari totes et ei tarvi yrittää kun menet vaan. No, menikö?? Kun koira yritti juosta kunnolla ja kurkki koko ajan taakse että "miks helevetissä sää hinaat siellä takana etanana?!"  ;)
Että johtuuko arvostelussa mainittu ristiin astuminen jatkuvasta vilkuilusta (jota teki muuten myös kunnon vauhdissa kun oon vaan liian hidas) vai astuuko se muka oikeasti ristiin tämän tuomarin mielestä.. ken tietää, mutta ihan kaikkea mä en suostu tässä arvostelussa allekirjoittamaan vaikka sieltä löytyi asiaakin. EH oli kuitenkin ihan jees kun H:ta mä odotin sillä perusteella, että useampi koira senkin sai. Ollaanpahan käyty näyttäytymässä ennen toivottavasti tulevaa pentuetta!

Kooltaan ja mittasuhteiltaan oikea narttu, jolla hyvä pään kiila, joskin kuono-osa saisi olla täyteläisempi. Hyvä purenta ja silmät. Haja-asentoiset korvat, jotka saisivat taittua paremmin. Kaunis kaulan kaari ja ylälinja. Riittävä eturinta. Hyvä runko. Hieman ulkonevat kyynärpäät. Pysty olkavarsi. Hyvät takakulmaukset. Riittävä luusto. Litteät käpälät. Liikkuu edestä löysin kyynärpäin ja astuu ajoittain ristiin, takaliike turhan jäykkää.
- Hilkka Salohalla

Veilan kehän jälkeen vein vielä Viivin, jonka kanssa esiintyminen meni vanhalla rutiinilla. Tuomari oli tässä vaiheessa ilmeisesti havainnut, etteivät kaikki mun esittämät koirat todennäköisesti ole mun omia, ja huomatessaan Viivin kaulan rasvapatin kysyi multa onhan omistaja tietoinen sen olemassaolosta. Tulos oli Viivin kohdalla parempi kuin osasin odottaa, sillä vain kolme narttua saivat kaikenkaikkiaan SA:n eikä PN3-sija heti kahden valionartun jälkeen ole huono laisinkaan. Koko rodussa 44:stä koirasta vain neljä koiraa saivat SA:n, eli kolmen nartun lisäksi vain yksi uros..

Nahkojen jälkeen odotin sovitusti mustaterriereiden kehän alkua ja vein Taikan kehään. Ennen kehää aulassa se juoksi ja esiintyi kuin ammattilainen ottaen huomioon ettei sillä ole aikaisempaa kokemusta kuin yhden pentunäyttelyn verran ja luulin, ettei kehässä tulisi ongelmia. Taika antoi tuomarin tutkia itsensä moitteetta ja saikin kehut lähestyttävyydestään, liikkui todella hyvin, MUTTA havaitsi liikkeen yhteydessä lähestyessämme tuomarinpöytää hallin katosta roikkuvan valtavan kokoisen kattolampun ja jännitti loppukehän lampun olemassaoloa. Tuomari pyysi liikuttamaankin välissä josko se vähän rentoutuisi, mutta lamppu löytyi kauniin liikkeen jälkeen uudelleen eli tämäkin kehä heitti härän pyllyä tänään. Josko ensi kerralla kattolamputkin olisivat vähän tutumpia tyyppejä sitten, kumma kun ne sieltä katosta niin uhkaavasti tuijottelevat! Ja onneksi oli mukava tuomari (Elena Ruskovaara), joka tajusi koiran löytäneen teini-mörön ja antoi vähän aikaakin eikä katsonut nenän varttaan pitkin käyttäytymistä.

Kangasvuokon Frippie "Robi" JUN-EH JUK3
Jäälinnan Tsaarin Kuriiri "Ziggy" AVO-EH AVK3
Timonan Yettie Yezebel "Veila" AVO-EH AVK4
Calibra's Dream Veawer "Viivi" VET-ERI VEK1 PN3 VSP-vet
Melnitsa Gora Balalaika "Taika" JUN-EH JUK1 (venäjänmustaterrieri)

Pitkästä aikaa jaksoin näemmä kirjoittaa hyvän pituisen näyttely-postauksen, olen vähän laiskotellut näiden blogitekstien kattavuuden kanssa. Voisin vielä mainita, että Veilan sulhasehdokas Solmu oli myös kehässä tänään ollen Kajaanissa ROP ja saaden viimeisen SERTinsä sekä sokerina pohjalla CACIBin.  :)
Loppuun iso kiitos Tuulalle aamun kyydistä ja Tytille kotiinkuljetuksesta! Kiva kun kävit ja toivottavasti kahvi oli oikeasti hyvää, terveisin teenjuoja.



Ylemmässä kuvassa Ziggy ja alemmassa Viivi. Iso kiitos Veeralle kuvista!

P.S. Minusta-kissaa kehutaan avoimesti eilisestä testistään myös karva-kavereiden nettisivuilla.  :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti